DEN HAAG – De Nederlandse drugsmarkt wordt momenteel geconfronteerd met een alarmerende toename van levensgevaarlijke namaak-oxycodonpillen. Deskundigen waarschuwen voor de aanwezigheid van het uiterst krachtige en potentieel fatale isotonitazepyne in deze valse tabletten. “Eén enkele pil kan reeds leiden tot een dodelijke overdosis,” aldus een woordvoerder van het Trimbos-instituut.
Synthetische opioïde vele malen sterker dan morfine
Isotonitazepyne, een synthetische opioïde, staat bekend om zijn extreme potentie, vele malen sterker dan morfine. “Gebruikers die vermoeden een reguliere pijnstiller te consumeren, lopen het risico een substantie binnen te krijgen die aanzienlijk gevaarlijker is dan heroïne of fentanyl,” verklaart een vertegenwoordiger van het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS). De namaakpillen vertonen een opvallende gelijkenis met authentieke oxycodon-tabletten en worden voornamelijk via online kanalen aangeboden. “Dit vormt een ernstig risico, met name voor personen zonder tolerantie voor zware opioïden, die een verhoogde kans lopen op een fatale overdosis.”
Ziekenhuizen melden toename overdoses
Ziekenhuizen en verslavingsklinieken in het gehele land signaleren een zorgwekkende toename van het aantal patiënten dat zich meldt met ernstige vergiftigingen en overdoses na het gebruik van deze namaakpillen. “Wij constateren een significante stijging van het aantal ernstige intoxicaties en dodelijke overdoses,” bevestigt een arts van een Amsterdams ziekenhuis. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) benadrukt de levensgevaarlijke aard van het aanschaffen van medicijnen buiten de reguliere apotheek. “De consument heeft geen enkele garantie op de samenstelling van deze pillen.”
DIMS adviseert testen en alertheid
Het DIMS roept gebruikers op om verdachte pillen te laten analyseren bij een van de 33 testlocaties in Nederland. Tevens wordt geadviseerd de Red Alert-app te downloaden om direct op de hoogte te worden gesteld van potentieel gevaarlijke drugs die in omloop zijn.
Hulp bij medicatie- of drugsgebruik
Personen die medicatie, met name online aangeschafte pijnstillers, gebruiken of zich zorgen maken over het gebruik van anderen, worden aangemoedigd contact op te nemen met de Drugs Infolijn via 0900-1995 of de website www.drugsinfo.nl te raadplegen.