BinnenlandEconomieNieuws

Eerste testpalen voor vrachtwagenheffing gespot langs de A12!

BODEGRAVEN – Chauffeurs en transportondernemers opgelet! Langs de A12 bij Bodegraven is de eerste zogeheten ‘wegportaal’ geplaatst die de controle op de toekomstige vrachtwagenheffing gaat uitvoeren. Het is een eerste teken dat de invoering van de heffing, die naar verwachting medio 2026 ingaat, steeds dichterbij komt.

De opvallende constructie is voorzien van allerlei apparatuur, waaronder camera’s en antennes. Deze snufjes zijn essentieel om straks te kunnen checken of vrachtwagens zich wel aan de regels van de nieuwe wet houden. Maar geen paniek: tot de daadwerkelijke start van de heffing worden deze systemen uitvoerig getest.

Niet alleen de A12

Bodegraven is de primeur, maar binnenkort volgt ook de A16 met een dergelijk portaal. Uiteindelijk zullen er maar liefst 61 van deze vaste controlepunten boven snelwegen en N-wegen in heel Nederland verrijzen.

Wat gaan die palen precies doen?

Deze portalen worden de ogen van de handhaving. Ze registreren de kentekens van passerende vrachtwagens en lezen de boordapparatuur uit die vanaf de start van de heffing verplicht is. Zo kan gecontroleerd worden of een vrachtwagen de juiste apparatuur aan boord heeft en of er een geldig contract is voor de tolbetaling.

Technologie in actie

De paal langs de A12 is nu uitgerust met geavanceerde camerasystemen en DSRC-antennes. Die antennes communiceren straks draadloos met de boordapparatuur in de vrachtwagens. Rijkswaterstaat heeft gezorgd voor de stroom en de digitale verbindingen, waarna leverancier Vitronic de controleapparaten heeft geïnstalleerd. De komende tijd gaan Vitronic en de RDW testen of alles naar behoren werkt. Denk hierbij aan de kwaliteit van de foto’s onder alle weersomstandigheden en natuurlijk de privacy en security van de data.

Hoe zat het ook alweer met die vrachtwagenheffing?

Vanaf ongeveer medio 2026 gaat het roer om. Dan betalen eigenaren van vrachtwagens een bedrag per gereden kilometer op de snelwegen, een deel van de N-wegen en enkele lokale wegen. Tegelijkertijd verdwijnt het Eurovignet en wordt de motorrijtuigenbelasting voor vrachtwagens flink verlaagd. Het geld dat met de heffing wordt opgehaald, is bedoeld voor innovatie en verduurzaming van de transportsector.

Vanaf de start van de heffing is het dus cruciaal dat elke vrachtwagen in Nederland op elk moment werkende boordapparatuur aan boord heeft. Dit systeem bepaalt via satellietnavigatie de gereden kilometers en berekent het bijbehorende bedrag. De portalen langs de weg zorgen voor de controle en handhaving.

Meer weten?

De details over hoe de controle precies in zijn werk gaat, staan beschreven in het zogeheten ‘waarnemingsplan’, dat op 7 maart is gepubliceerd in de Staatscourant.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button